CHRIS IDEMA Architect

Symbiotic
Bakema's Hool revised

2013


This house was created as a traditional 60's drive-in home. Focusses on the rela¬tion between work and living, and bring¬ing the office to the living room. But what we find, is that this house isn't used for those purposes anymore, and that is something I tried to solve with the sym¬biosis. Bakema was an architect that created the area for the middle class of the Neth¬erlands, a region that was functional and practical. The goal is to make this dwell¬ing functional again. By combining the problems from the Type H house and its core which is designed to be a workers house we try to fix these in one blow. I want to bring harmony back to the 'Bake¬ma thought'. To bring back the possibility of having a small firm at your living room door and all its benefits. Comfort and en¬ergy and efficiency are the key elements for the Type H inhabitants and their new symbiosis.

By using a wooden -skeleton and outer layer, we provide a symbiosis that can be demolished when the demand for a work space on the ground floor isn't needed again. I have tried to respect the current building and not touch the things that are good about it: yes the bathroom is small and yes people don't like the steep stairs, but that is not the issue about this house that makes me want to create a symbiosis for. The original idea behind the building, the original idea that has been lost through its time, that is what it is all about. Although I don't bring back the 'drive-in' possibility, the core idea of bringing work to your own home has worked out through this design. It is light, subtle and respects the current building, but also provides a completely new idea that fuses with the H type and becomes one with it.

By using a wooden -skeleton and outer layer, we provide a symbiosis that can be demolished when the demand for a work space on the ground floor isn't needed again. I have tried to respect the current building and not touch the things that are good about it: yes the bathroom is small and yes people don't like the steep stairs, but that is not the issue about this house that makes me want to create a symbiosis for. The original idea behind the building, the original idea that has been lost through its time, that is what it is all about. Although I don't bring back the 'drive-in' possibility, the core idea of bringing work to your own home has worked out through this design. It is light, subtle and respects the current building, but also provides a completely new idea that fuses with the H type and becomes one with it.

The Netherlands, Eindhoven, `t Hool

Type:
University assignment

Project Team:

Chris Idema
Client: Technical University Eindhoven

Area: 145 m²
Wood prostetic
Symbiotic